Op bezoek bij een paar fokkers op Terschelling

Misschien was het niet de handigste dag van het jaar, de dag na St. Jan, om veulens te gaan bekijken om 10.00 uur. Maar er kwamen ongeveer 20 leden om 10.00 uur bij Daan en Toos Pootjes, het startpunt van de veulenkijkdag. Daan dacht dat hij geen uur nodig had om ons zijn veulen en jonge aanwas te laten zien. Na elven verlieten we de gespôlle weer. Heel wat informatie rijker over zijn keuzes voor de fokkerij en over de geschiedenis en de gebruiksdoelen (veranderde) van het Friese paard. Bij Remi en Marjan Hoeve stond de koffie klaar. Onder de koffie vertelde Remi waarom zij Groninger paarden zijn gaan fokken. Wat vinden Remi en Marjan een mooi Groninger paard en wat is hun fokdoel? Hij liet dat zien aan de hand van hun fokmerrie en de jonge aanwezige paarden. We bleven in Hoorn om een bezoek te brengen aan Rients en Nienke Terpstra. Hier vertelde Gert van Dijkhuizen over de hengsten uit stam 70, waar Rients mee fokt. Deze hengsten Tsjalle en Thorben zijn hele mooie rastypische hengsten met veel luxe. Ze doen het heel goed bij grote, ruime merries zoals merries met als vader: Teunis, Beart of Harmen. Daarna toonde Rients en Nienke de veulens van de Groninger hengst Elgar, hele beste veulens, die goed in het Groninger type staan. Ook hebben Rients en Nienke altijd een paar kruisling veulens. Rients legde uit waarom deze veulens gefokt worden en dat deze super sterk en bruikbaar zijn in het werk. We sloten de morgen af met een versnapering in de kantine. 

Op naar Anrike en Henk Trip. Anrike fokt KWPN-springpaarden. Er werd een prachtig veulen en kasten van merries bekeken. Anrike vertelde over haar merries en de hengsten die zij gebruikt en interessant vindt. Bij Yvonne en Alex Lamain bekeken we drie veulens, een jonge Eise, een Omer en een zoon van Thorben. Yvonne vertelde waarom ze verschillende hengsten gebruikt heeft en met welke hengsten ze dit jaar gedekt heeft. We genoten van de mooie jonge dieren in de weide en er ontstond menig discussie over het wel en wee rondom de fokkerij. En dit was nu juist de bedoeling van deze dag. Kijken bij de "buurman/buurvrouw", hoe doen zij het? Waarom kiezen ze voor een bepaalde hengst? Wat is hun fokdoel?

Als laatste gingen we kijken bij Janneke Gnodde. Zij fokt dressuurpaarden vanuit een Gelderse basis. Ze liet ons drie zeer goed ontwikkelde veulens zien, die heel best kunnen draven en een prachtig front hebben. Janneke vindt haar merries aan de degelijke kant, maar dit vindt zij ook mooi. Alle merries hebben drie hele beste gangen en dit fokken ze ook door. Ze gebruikt nu wel hengsten met een goed karakter, zodat ze zich wel alleen kan bijven redden met de dieren. Ze wil niet inleveren op het karakter.  

Na al deze mooie veulens, paarden en prachtige verhalen hebben we de dag afgesloten met een gezellige bbq bij Wiemet en Dirk in de kantine van hun huifkarbedrijf.