Keuring KFPS 2017

Mevrouw Hompe en de heer Smits van het KFPS zagen zes veulens in de baan verschijnen. Bij de hengstveulens was er een eerste premie voor Daan van stal Terpstra van R. Terpstra uit Hoorn. Deze zoon van Thorben 466 is een modern veulen en ging zeer lichtvoetig door de baan met een mooie houding. Het merrieveulen Elbrich van de Irene Hoeve (v: Eise 489) van Y. Lamain uit Midsland kreeg eveneens een eerste premie. Het is een goed gebouwd veulen met een goede stap en een beste draf met veel zweefmoment.
De beide paarden in de rubriek vier jaar en oudere merries voor opname in het stamboek en eventueel sterverklaring werden opgenomen in het stamboek. De merrie Rika Ruurdtsje B. (v: Reinder 452) van A. Boer uit Kubaard werd opgenomen in het stamboek en ster verklaard. Deze merrie heeft een sterke rug en zeer goed beenwerk. Ze kan goed stappen en heeft veel ruimte in draf. De merrie Ragni fan ‘e Hameren (v: Tsjalle 454) van A. Bakker-van der Goot uit Midsland werd opgenomen in het stamboek met een derde premie.
Alle vijf drie jarige merries merries voor opname werden opgenomen in het stamboek. Op kop werd geplaatst Thyra Wealtsje W. (v: Alke 468) van A. Wink uit Elahuizen. Deze mooie jeugdige merrie kreeg een tweede premie en werd ster verklaard. Ze heeft een goede stap en een beste draf met een goed gebruik van het achterbeen. De tweede ster was voor Valerie van de Terpen (v: Maurits 437) van R. Rienstra uit Wommels. Dit luxe paard heeft een mooi hoofd, goede benen en een goede stap en draf.
Er werden drie paarden aangeboden voor graadverhoging. Al deze paarden kregen een derde premie en bleven dus stamboek. Als laatste kwamen er twee oudere stermerries in de baan, deze probeerden een uitnodiging voor de Centrale Keuring te behalen, helaas kregen ze beide een tweede premie en dus geen uitnodiging voor de CK.
In de kampioenskeuring nam de zevenjarige stermerrie  Imkje van et Hosseplak (v: Tjalf 443) van J.W. de Boer uit Wjelsryp het op tegen de beide veulens met een eerste premie. Het merrieveulen werd de kampioen van de dag en de oudere stermerrie werd reserve kampioen.
Het was een prachtig gezicht, vijf Friese sjezen in de baan met de dame en heer in het Fries kostuum. Deze combinaties waren uitgenodigd door et Hossefolk en hielden een tuigwedstrijd. De eerste rubriek werd gewonnen door P. Okkema en N. den Hollander met Noeste Hoeve Hylke. Als tweede mocht opstellen B. de Boer en L. van der Kooi met Vincent. Ook de paarden van Terschelling werden in gespannen, deze voor de concourswagen. De oranje rozet was voor H. Smit met Bart, de rode rozet voor D. Pootjes met Ietske A.
Het damesnummer werd gewonnen door N. den Hollander met Noeste Hoeve Hylke, gevolgd door L. van der Kooi met Vincent. Als laatste namen de tweede beste paarden voor de sjees het op tegen de twee beste paarden voor de concourswagen. Een overtuigende eerste plaats voor P. Okkema met Noeste Hoeve Hylke.
Als laatste van een lange maar prachtige morgen kwamen zes amazones in de baan, zij toonden hun Friese paarden in de drie basisgangen, stap, draf en galop. Een oranje lint was er voor L. Wijnalda met Doede K. Als tweede mocht opstellen Lin F.T., deze merrie werd gereden door L. van der Leest.
(foto: Ingrid Truijens)