Fokdag KFPS Terschelling

Op maandag 8 augustus organiseerde paardenhoudersvereniging et Hossefolk een keuring voor Friese paarden in Hoorn op Terschelling.
De heren de Boer en Kuijpers kwamen naar het eiland toe om de paarden en veulens te keuren.
Bij de hengstveulens waren er twee eerste premies voor zonen van de net overleden hengst Teeuwis 389. Op kop kwam te lopen, de latere jeugdkampioen, Abe v/d Aasterkooi (Teeuwis * Harmen) van Daan en Toos Pootjes uit Oosterend. Dit goed ontwikkelde veulen is rastypisch en kan best stappen en draven. Bob van stal Terpstra (Teeuwis * Beart) van Rients Terpstra kreeg eveneens een eerste premie. Bob heeft een mooie hals, correct beenwerk en een goede stap en draf. 
Barones van de Sanpole (v: Hessel) uit de stermerrie Eefje A., welke ook de moeder is van de CK-kampioene Wealtsje A., van J.W. de Boer uit Oosterend kreeg ook een eerste premie. Dit royaal ontwikkelde veulen heeft een goede stap en een beste draf.
Als er drie drie jarige merries voor opname in de baan komen en deze worden alle drie ster verklaard dan mag je met trots zeggen: Sterschelling!
Dit gebeurde vanmorgen. Een eerste premie ster was er voor de zeer apart bewegende Susanne (Norbert * Wikke), gefokt door mevr. M. Reinsma-Terpstra en in eigendom van J.W. de Boer uit Oosterend. De merrie toont veel klasse, heeft een sterk gebruik van de achterhand en een mooi voorbeen gebruik. De tweede ster, met een tweede premie, was voor Sjirkje van de Reuze pole (Bikkel * Teunis) eveneens van J.W. de Boer uit Oosterend en gefokt door G. Slob uit Wommels. Ook de merrie Sandra K. (Thorben * Leffert) van H. Kuiper uit Oosterend kreeg het sterpredicaat met een tweede premie.
Eén merrie voor graadverhoging kreeg het felbegeerde sterpredicaat. De merrie Nel fan Bosksicht (Reinder * Wicher) komt van het buureiland Vlieland en is in eigendom van F. Wolfswinkel. De merrie ging steeds beter stappen en de draf was goed.
De beide veulenboekhengsten waren helaas niet goed genoeg om ster verklaard te worden.
Het Terschellinger volkslied klonk voor de eerste premie stermerrie Susanne, die kampioen werd en de jeugdkampioen Abe v/d Aasterkooi.
Nienke Terpstra won de tuigrubriek met Pieter A. (Teeuwis) vb ster en sport voor Daan Pootjes met Ietske A. (Jasper) stb ster.
Ook de zadelrubriek wist Nienke Terpstra te winnen met Pieter A. vb ster en sport. Ze toonde de drie basisgangen op een zeer correcte manier. Nummer twee werd de zoon van de veulenboekhengst Pieter A.: Jens. Maamke Hek reed hem keurig naar de tweede plaats. Als derde mocht opstellen Doede K. stb ster (Maurus) gereden door Liesbeth Wijnalda.
De ochtend werd afgesloten met een mooi gereden carroussel van de Terschellinger Ruiters o.l.v. M. Mier-Buren.