Nieuwsbrief december 2016

Nieuwsbrief december 2016

Voorwoord

Beste leden van et Hossefolk

Het jaar 2016 is bijna voorbij en onze secretaris zet weer wat druk op de ketel om het voorwoord te schrijven.We hebben wat betreft het weer een koud voorjaar gehad en een prachtig najaar. Dit kwam de evenementen niet ten goede. De puzzeltocht ging niet door, door een stormachtige wind en de najaarstocht door keiharde regen. Ook dit jaar werden onze evenementen niet allemaal even goed bezocht door onze leden. Het dieptepunt was wel onze ringstekerij op het strand, die door wel vier deelnemers werd bezocht. We hebben besloten om volgend jaar dit evenement te schrappen van onze kalender. Ook de tuigerij in oktober in de Oosterburen in Midsland ging wegens te weinig deelnemers niet door. Een hoogtepunt is dan weer de harddraverij op de Heereweg om de Jaap Borsch trofee waar 39 deelnemers op afkwamen. In mei werden we opgeschrikt door een droes uitbraak op het eiland, gelukkig bleef dit na een goede voorlichting door onze dierenarts beperkt tot twee plaatsen en heeft de ziekte zich niet verder over het eiland verspreid. Ons bestuurslid Hans Schroo werd vorige maand getroffen door een ernstige ziekte waaraan hij zo snel mogelijk geopereerd moest worden. Maandag 19 december werd hij geholpen, wij wensen de familie Schroo veel sterkte.

Beste Hossefolkers,

een fijne kerst

en een voorspoedig en gezond 2017.

Henk v/d Bij

 

Het bestuur van et Hossefolk wenst al haar leden, sponsoren en sympatisanten gezellige kerstdagen en een gelukkig en gezond 2017!

Henk, Hetty, Margreet, Wiemet, Henk, Hans, Harry en Liesbeth

HK KFPS

In november was de eerste bezichtiging van de KFPS hengstenkeuring in Drachten.

De hengst Tjibbe fan Horp (v: Bartele) uit de stermerrie Ayda fan Horp (v: Teeuwis), gefokt door J.P. Mensink uit Zweeloo en in eigendom van Friesenstal Mannell uit Afferden mag door naar de tweede bezichtiging in januari 2017 in Leeuwarden! Jan en Frances, gefeliciteerd!

Pieter A.

Pieter A. (Teeuwis * Jurjen), de ster en sport hengst van Nienke en Rients Terpstra heeft op 26 november 2016 in Brabant de IBOP proef onder het zadel afgelegd. Hij haalde de hoogste punten van de dag, namelijk 79,5 punt. Rients en Nienke, gefeliciteerd! Hij krijgt nu als veulenboek sterhengst de kans om voor het stamboek, in het buitenland merries te gaan dekken. Hij werd gereden door Ingeborg Klooster en daar staat hij nu ook voor de verkoop.

Marleen van Formerum

De merrie Marleen van Formerum (v: Beart) van Marije Francis-Bakker en gefokt door A. Doeksen en G. Pals werd dit jaar definitief kroon. Ze haalde 82,5 punten op haar IBOP. Ook deze merrie werd gereden door Ingeborg Klooster. Marije gefeliciteerd! Deze merrie was de dagkampioen op Terschelling in 2015!

Leda

De Groninger modelmerrie Leda (Onno S. * Farao) van Remi en Marjan Hoeve werd dit jaar preferent op haar afstammelingen en elite verklaard. Ze is op het moment drachtig van de Duitse hengst Lenard (Ludwig * Ellington). Marjan en Remi gefeliciteerd!

 

Misschien ben ik nog een paard, veulen of persoon vergeten te noemen. Dit heb ik dan niet bewust gedaan! Geef het aan mij door en dan schrijf ik een stukje over uw topper op onze website: www.ethossefolkterschelling.nl De website heb ik samen met Gea Planken dit jaar vernieuwd. Neem gerust een kijkje op de site. U kunt nieuwtjes, paarden etc. te koop/gevraagd er ook op zetten. Stuur een mailtje naar ethossefolk@tele2.nl en ik zet het op de site.

Door het jaar 2016 heen

Ondanks dat er een aantal evenementen niet door ging dit jaar, hebben we wel veel paardenplezier gehad. Een overzicht:

De Fjoertoer had dit jaar als thema de brand van 1666. We hebben een toer gemaakt over het strand met twee prachtige wagens. Jan Terpstra en Gossen Buren waren mee als voerlui.

De tuigwedstrijd in de Oosterburen te Midsland is altijd een mooi evenement. Druk bezocht door deelnemers en bezoekers. Hayke van der Meulen kwam met zijn vrouw Hieke naar het eiland toe om de wedstrijd te beoordelen. Het schoonste geheel was voor Renate Pootjes met Nynke Ulske A. (v: Jasper) De wedstrijd werd gewonnen door Renate Pootjes onder het zadel en Yvonne Lamain met Doede K. (v: Maurus) voor de wagen!

We bleven in de Oosterburen in mei, nu voor het ringsteken. Deze ringstekerij werd gewonnen door Harry en Brenda Smit. Ze hadden 15 ringen gestoken.

De voorjaarstocht was dit jaar paardloos. Door de uitbraak van droes op het eiland konden we geen paarden mee nemen naar Obke van Sieben z'n dennebosje. Dan maar andere pk's: een trekker. Het weekend was gezellig en op zondag hebben we een mooie rondleiding gehad op de tweede duintjes door Jort van Gossen.

Helaas waren er zeer weinig paarden op de KWPN-keuring. De paarden en veulens die er wel waren werden bij Janneke Gnodde aan huis gekeurd. Met een mooi resultaat: twee stermerries voor Janneke! De beste was: Iza Dieni ( Bon Bravour * Flemmingh)

Een drukte van belang was het op het strand van Oosterend met de harddraverij. Er kwamen 22 deelnemers op af. Het werd een hele spannende wedstrijd. Deze werd gewonnen door Arina Lettinga met Arnelli B. (v: Folkert). Desiree Buren werd tweede. Aryanne Bakker derde en een vierde plaats was er voor Maamke Hek.

Dan zijn we alweer eind juli. Ringsteken in Hoorn stond op het programma. Deze wedstrijd werd gewonnen door de heren Siem en Sil Rienks. Sil stak 15 ringen en Siem reed snel door het Abt Folkertspad heen, 17.17 sec. dit was de snelste gemiddelde tijd! 

Gelukkig werden de KFPS en Groningen paarden wel gekeurd op het weiland bij Jelke en Martien. Het werd een prachtige dag.

Drie Friese veulens kregen een eerste premie en de 3 drie jarige merries voor opname werden alledrie ster verklaard. De merrie Susanne (Norbert) van Jan Wietse de Boer werd kampioen en het veulen Abe van de Aasterkooi (Teeuwis) van Daan en Toos Pootjes reserve-kampioen.

Rients en Nienke Terpstra kwamen met drie beste merries naar de Groninger keuring. Deze drie kwamen voor opname in het stamboek en werden alle drie opgenomen in het stamboek met een eerste premie en een uitnodiging voor de CK om het sterpredicaat te behalen. De dagkampioen werd Werika (v: Bascal) en reserve-kampioen werd het hengstveulen Elvis van Terschelling (v: Elgar) eveneens van Nienke en Rients. Heel fijn vonden we het dat ook Piet Cupido weer met zijn paard en veulen op de keuring was. Dit mooie veulen kreeg een eerste premie en ook de merrie werd opgenomen in het stamboek.

De ringstekerij op het strand van Midsland werd slecht bezocht, er kwamen maar vier deelnemers en er was ook weinig publiek. Maar de deelnemers die er wel waren willen we dan ook bedanken voor deelname! Aryanne Bakker won deze mini-wedstrijd met Martien Verduijn.

Gelukkig hadden we over belangstelling voor de draverij op de Heereweg niets te klagen. Het was druk en heet! De secretaris dreef zowat uit haar broek! Het werd een mooie strijd met snelle paarden en mooie ritten. Goedele Buren won de westrijd met good old Douwe en Arina Lettinga werd tweede. Hetty Bakker werd derde voor Hilda Lok.

Ook werden de aanwezige veulens van het eiland weer gechipt door onze chipploeg Fokke Jan Vonck en Cees Schaap.

Op de ochtend van de najaarstocht was het vliegend weer. De paarden werden niet in gespannen en nu hadden we juist een grote opgave aan karren en wagens! We hebben wel gezellig met elkaar gegeten bij de familie Schroo en de stamppot van Donald en Jetske smaakte weer heerlijk!

En als laatste van het jaar zouden we gaan tuigen in de Oosterburen maar deze wedstrijd ging helaas niet door. Te weinig opgave.

Maar al met al hebben we toch een mooi jaar gehad! Op naar 2017!