Keuring het Groninger Paard 2017

Keuring het Groninger Paard Terschelling
 
Na de lunch kwamen de Groninger Paarden in de baan. De paarden werden gekeurd door de heer A. de Jong en mevrouw M. Bloemendal.
De jury kreeg als eerste drie merrieveulens in de baan. Op kop werd geplaatst, de latere veulenkampioen, Lutine (v: Lenard) van J.R. Hoeve uit Hoorn. Dit veulen staat goed in het type en heeft een goede stap en een mooie draf. Als tweede werd geplaatst Dahlia (v: Elgar) van C.W. Schaap, dit hele jonge veulen is zeer aansprekend en een goede beweger. Bij de hengstveulens was er een eerste premie voor Epke (v: Elgar) van R. Terpstra uit Hoorn. Dit aansprekende veulen heeft zeer veel ras uitstraling en en goede stap en draf. De tweede eerste premie was voor Lord Jorre (v: Lauriner) van P. Cupido uit Lies. Dit beste veulen heeft een zeer goede draf en staat goed in het type.
De beide drie jarige merries werden opgenomen in het stamboek. Op kop kwam te lopen, de latere kampioen van de dag, Marieke (v: Bascal) van M. de Bruin-Kuipers uit Hoorn. Dit aansprekende paard draaft door de baan met veel afdruk. Amelie (v: Meinart) van W. van Deelen uit Midsland kreeg eveneens een eerste premie. Deze royale merrie is lang gelijnd en kan zeer goed stappen. De beide merries kregen een uitnodiging voor de Centrale keuring.
Ook de beide vier jaar en oudere merries voor opname werden opgenomen in het stamboek met een eerste premie en een uitnodiging voor de centrale keuring. De mooie zwarte merrie Annemay (v: Ernst) van J.R. Hoeve uit Hoorn kwam op kop te lopen. Deze luxe merrie  heeft een goede stap en een beste draf. Ze staat goed in het type. Deze merrie werd later de reserve kampioen van de dag. De mindere in type was Katja (v: Erasmus) van C.W. Schaap uit Baaiduinen, maar deze merrie toonde een hele beste draf.
Ook de ruin Okkie (v: Orbaldo II) van R. Terpstra uit Hoorn, werd opgenomen in het stamboek met een eerste premie en een uitnodiging voor de C.K.
Als laatste van een prachtige paardendag kwamen vier mooie oudere merries in de baan. Ze kregen allen een uitnodiging voor de Centrale keuring. Op kop werd geplaatst Werika (v: Bascal) van R. Terpstra uit Hoorn, gevolgd door Laurine (v: Aktion) van J.H. Wiersema uit Baaiduinen.
Et Hossefolk kan terug kijken op een prachtige dag met vele mooie Friese en Groninger paarden, een prachtige show met Friese sjezen, zeer veel publiek en mooi weer.
(foto: Ingrid Truijens)