Fokdag Terschelling

Dit jaar geen kampioenen, geen show, geen rijrubrieken en geen publiek maar er was een fokdag voor Friese paarden en veulens en dat was het eerste evenement van paardenhoudersvereniging et Hossefolk van dit jaar en dus waren we er erg blij mee!
Mevrouw Reen en de heer Smits kwamen naar het eiland toe om de paarden en veulens te keuren. In totaal kwamen er 15 dieren in de baan.
Bij de hengstveulens was er een eerste premie voor Melle van Meslans (Tjebbe * Alwin) van Janine Venema uit Midsland. Dit mooie luxe veulen heeft goede stap en een lichtvoetige draf met veel veer en tact.
Twee veulens kregen een rode rozet, een tweede premie, Olivier AL (Teun * Jasper) van Loes van der Leest uit Landerum is goed gebouwd en toonde een nette stap en draf.
Niek van stal Terpstra (Tymen * Beart) van Rients Terpstra uit Hoorn heeft voldoende rastype, een vlotte stap en lossigheid in de draf.
Zeven merrieveulens kwamen in de baan, één kreeg een eerste premie, vier kregen een tweede premie en twee kregen een derde premie.
De eerste premie was voor Olbrich van de Irene Hoeve (Eise * Andries) van Yvonne Lamain uit Midsland. Dit rassige veulen is klassiek en sterk gebouwd en heeft een goede lichtvoetige draf.
De tweede premies waren voor: Maamke van de Irene Hoeve (Menne * Maurits) van Yvonne Lamain, dit veulen heeft een mooie hals, stapt ruim en de draf is voldoende.
Nore van de Irene Hoeve (Jurre * Teeuwis) van Yvonne Lamain is een rassig lang gelijnd veulen met een mooi front. Noortje van de Aasterkooin (Alwin * Harmen) van Arjen Pootjes uit Oosterend. Dit veulen heeft een mooi hoofdje, een prachtige hals, is klassiek gebouwd en zou meer onder mogen treden in de stap en draf. Martje van et Hosseplak  (Sipke * Pier) van Aryanne Bakker uit Midsland is een luxe lang gelijnd veulen met veel ras uitstraling. Het veulen heeft een vlotte stap en goede draf.
De andere twee veulens kregen een derde premie.
Er werden drie merries voor opname in het stamboek aangeboden.
De beste werd opgenomen in het stamboek met een tweede premie en dus ster, Dieuwke fan Rumede (Eise * Teunis) van Jan Wietse de Boer uit 't Heidenskip. De rassige merrie heeft een mooi front, een beste stap en een goede gedragen draf.
Met een derde premie werd opgenomen in het stamboek een paard van Jan Wietse zijn vader, Lammert de Boer uit Oosterend, Doutsen Elin fan de Sonpole (Omer * Sape). Deze merrie heeft een goede stap en draf en een mooie hals.
De andere aangeboden merrie werd niet opgenomen in het stamboek.
De achtjarige stermerrie Neenke van de Aasterkooi (Maurus * Jasper) van Daan Pootjes uit Oosterend werd aangeboden voor graadverhoging. Helaas lukte dit niet en blijft deze merrie het ster predicaat dragen. Deze sterke merrie staat goed in het rastype, heeft veel behang, stapt ruim en heeft een ruime en sterke draf.
Zo kwam er een einde aan een mooie ochtend met goede veulens en een mooie nieuwe stermerrie. Het was voor de paardenliefhebbers op het eiland weer fijn om de zwarte parels door de baan te zien gaan! 

Margreet de Bruin-Kuipers, secr. et Hossefolk

(Foto: Johanna Faber)