De paarden van de Aasterkooi opperbest in Midsland

De paarden van de Aasterkooi opperbest in Midsland

Op zondag 28 april organiseerde paardenhoudersvereniging et Hossefolk de eerste tuigwedstrijd van het jaar. Elk jaar is er een tuigcompetitie van vier wedstrijden, twee keer in Midsland, een keer op de dag van het paard en een keer op de KFPS-keuring in augustus.
De heer H. van der Meulen van het KFPS kwam de combinaties beoordelen. We hadden nieuwe combinaties in de baan, dit vinden we altijd erg leuk en maakt de wedstrijden extra spannend. Deze wedstrijd deed er naast de Friese paarden ook een KWPN-tuigpaard mee, wat het beoordelen voor het jurylid best een beetje lastig maakte. Hij beoordeelde de paarden op het gebruik van het voorbeen, het achterbeen en het front. De paarden moeten met een mooi verheven hoofd door de straat draven en moeten hun voor- en achterbenen hoog optillen en ver wegzetten. Het is een showsport en dus wordt er ook gekeken naar de aankleding van de menner of amazone. Ook het paard moet netjes gepoetst en verzorgd eruit zien. Mevrouw van der Meulen beoordeelde de combinaties op het schoonste geheel. Deze prijs werd gewonnen door Yvonne Lamain.
De paarden gingen vier keer door de baan, twee keer van oost naar west en twee keer van west naar oost. Na deze ritten plaatste de jury de combinaties in deze volgorde:

Aangespannen

1.      Daan Pootjes met Thijsje van de Aasterkooi stb (v: Teeuwis)

2.    Yvonne Lamain met Doede K. stb ster en sport (v: Maurus)

3.      Anrike Trip met Dijkman (v: Sander)

4.      Cynthia Schotvanger met Hylke fan ’t Wyldpaed stb ster

         (v: Harmen)

5.      Kim Lamain met Gerlinde B. fan Bangazathe stb ster en sport

         (v: Teeuwis)


Onder het zadel

1.  Renate Pootjes met Neenke van de Aasterkooi stb ster

      (v: Maurus)


2.  Liesbeth Wijnalda met Lobke fan de Slachtedyk stb (v: Gjalt)

3.  Loes van der Leest met Atsje fan ‘e Hameren stb ster

      (v: Jasper)


4.  Lyset van der Bij met Froucke stb ster (v: Jesse)

(foto: Sanne Knop)