Prachtige fokdag op Terschelling

Op maandag 12 augustus organiseerde paardenhoudersvereniging et Hossefolk een fokdag voor Friese en Groninger Paarden op Terschelling.
Het was een prachtige dag met beste veulens een paarden, mooie shownummers, veel publiek en perfect keuringsweer.
De heer van der Velde en mevrouw Elsinga keurden op de morgen de Friese paarden.
Het hengstveulen Lindert fan Formerum (Eise 489 * Gerben 479) van A. Doeksen en G. Pals uit Formerum kreeg een tweede premie. Dit aansprekende veulen is lang gelijnd en heeft een prachtig front.
Bij de merrieveulens waren er twee eerste premies. Op kop kwam te lopen, de latere reserve-kampioen, Jitske van de Irene Hoeve (Alwin 469 * Maurits 437) van Y. Lamain uit Midsland. Dit veulen heeft een actieve stap en veel houding en balans in de draf.
De tweede eerste premie was voor Klaasje Rosanna K. (Sipke 450 * Tymon 456) van J. Kruis uit Heeg. Dit goed ontwikkelde veulen heeft een goede stap en een beste draf. De andere drie merrieveulens kregen een tweede premie.
Iris van de Irene Hoeve (Jurre 495 * Andries 415) van Y. Lamain, was de enige deelnemer in haar rubriek voor entermerries. Ze werd beloond met een eerste premie. Deze zeer aansprekende merrie is correct gebouwd. Ze heeft een actieve stap en een beste draf, met veel zelf houding. Deze prachtige merrie werd de kampioen van de dag!
Zes merries werden gekeurd voor opname in het stamboek, twee werden opgenomen met een derde premie en twee werden opgenomen met een tweede premie en ster verklaard.
Op kop kwam te lopen de dochter van oud Centrale keuring kampioen, Aeltsje fan Klaeiterp (Hessel * Teeuwis) van J.W. de Boer uit it Heidenskip, uit de modelmerrie Wealtsje A., uit de fokkerij van de familie Pootjes uit Oosterend. Deze lang gelijnde krachtige merrie heeft een goede stap en waardeert zich in de draf enorm op. De tweede ster was voor Anna J. van de Noeste Hoeve (Jouwe 485 * Tsjalle 454) van P. Okkema uit Witmarsum. Deze jeugdige merrie heeft een actieve stap en draf.
Zes oudere stamboekmerries werden aangeboden voor graadverhoging. Hiervan werden er drie ster verklaard met een tweede premie. Een bleef stamboek zonder premie en twee kregen een derde premie. Op kop van deze rubriek kwam te lopen, Wietske van de Aasterkooi (Teeuwis 389 * Krist 358) van R. Ruijg uit Lies. Deze aansprekende jeugdige merrie heeft een actieve stap en een goede draf. Tilbina van 't Goor (Alwin 469 * Olgert 445) van J. Venema uit Midsland liep op de tweede plaats. Een zeer rassig en correct paard met een goede stap en draf. De derde ster was voor Rixt fan Horp (Beart 411 * Fabe 348) van J.P. Mensink uit Zweelo. Dit paard is goed gebouwd, heeft veel rasuitstraling en een ruime en actieve gangen.
De zeer aansprekende stermerrie Yldou fan Wettersicht (Tsjalle 454 * Nanno 372) van G. van Dijkhuizen en M. G. Griffioen kreeg geen uitnodiging voor de CK. Er was ook geen uitnodiging voor de merries Yale Zerahja (Lukas 324 * Feitse 293) van J. Venema uit Midsland en Atsje fan 'e Hameren (Jasper 366 * Brandus 345) van L. van der Leest uit Landerum.
De hengst Wilhelmus SP (Hessel 480 * Haitse 425) van C.A. Prell uit Formerum werd niet ster verklaard. Deze rassige hengst liet wel een hele beste stap en draf zien.
Als intermezzo was er een prachtige show van de dekhengst Michiel 442 gereden door Lisanne Veenje. De vele toeristen en eilanders genoten van de prachtige dressuurshow van deze goedgekeurde hengst.
Er waren drie deelnemers aan de tuigrubriek. Er was een oranje lint voor Kim Lamain met Gerlinde B. fan Bangazathe (Teeuwis 389). Als tweede mocht opstellen Thijsje van de Aasterkooi (Teeuwis 389) met Daan Pootjes. Derde werd Harry Smit met Bart (Doaitsen)
De Friese fokdag werd afgesloten met een grote zadelrubriek. Acht dames toonden hun paarden in de stap, draf en galop. De eerste plaats was er voor de kersverse stermerrie Rixt fan Horp (Beart 411) gereden door L. Lueks. Het rode lint was voor J. Terpstra met een andere kersverse stermerrie, namelijk Wietske van de Aasterkooi (Teeuwis 389). Als derde mocht opstellen L. Wijnalda met Lobke fan de Slachtedyk (Gjalt 426)
Na al deze zwarte parels kwamen er Groninger paarden in de baan. Het aantal was niet groot maar de kwaliteit was goed.
Het veulen Sari (Elius * Eboniet) van C. Schaap uit Baaiduinen kreeg een eerste premie en werd later reserve kampioen. Dit jeugdige veulen staat goed in het  Groninger type, heeft een goede stap en draaft met met bravoure door de baan.
De merrie Karenza (Elgar * Eboniet) van P. Cupido uit Lies werd opgenomen in het stamboek met een eerste premie. Ze mag naar de Centrale keuring om ster te worden. Ze heeft een sterke stap en een goede draf. Ze is best ontwikkeld.
Als laatste kwam de stermerrie Annemay (Ernst * Onno) van de familie Hoeve uit Hoorn in de baan. De hele mooie zwarte merrie heeft een prachtig front en is goed gebouwd. De stap en draf zijn zeer goed. Deze merrie mag naar de Centrale keuring om model te worden en werd de kampioen van de dag. Haar veelzijdigheid toonde dit paard later, door zeer goede punten te halen voor de bruikbaarheidsproef dressuur, gereden door Marjan Hoeve.

Margreet de Bruin-Kuipers
 Et Hossefolk Terschelling

(foto: de Eiland Pers)