Fokdag KFPS en het Groninger Paard 2021Op maandag 9 augustus organiseerde paardenhoudersvereniging et Hossefolk een fokdag voor Friese en Groninger paarden in Hoorn.
De vereniging was blij verheugd dat deze dag door kon gaan in deze tijd, natuurlijk met de nodige aanpassingen in verband met Covid 19.
Op de morgen werden de Friese veulens en paarden gekeurd door de dames Zwaga en Blom.
Zes hengstveulens kwamen in de baan, ze waren van een zeer goede kwaliteit, dit was terug te zien in de primering. Drie eerste en twee tweede premies. Een veulen kreeg geen premie, wegens onregelmatigheid.
Op kop werd geplaatst het chique veulen Sipke van stal Terpstra (v: Tymen 503) van R. Terpstra uit Hoorn. Dit mooie luxe  veulen ging zeer lichtvoetig door de baan. Het veulen heeft een sterke bovenlijn en veel front.
Een tweede plaats was er voor Sijbrant fan Formerum (v: Jehannes 484) van A. Doeksen en G. Pals uit Formerum. Dit hoogbenige veulen heeft een mooie hals en toonde een beste stap en draf met veel houding.
Sybe fan Meslans kreeg ook een eerste premie, dit hengstveulen heeft als vader Tjebbe 500 en is in eigendom van J. Venema en P. Terpstra uit Midsland. Een veulen met veel front, een aansprekend hoofd en een goede stap en draf.
Zes merrieveulens kwamen in de baan. Er waren vijf tweede premie veulens en één veulen kreeg een eerste premie.
De beste was Quita fan de Sonpole (v: Markus 491) van L. de Boer uit Oosterend. Dit rassige veulen is goed ontwikkeld en schakelt gemakkelijk. Ze toonde veel lenigheid en een trotse houding. Dit merrieveulen werd later de reserve kampioen.
Rinske van de Aasterkooi (v: Matthys 504) van D. pootjes uit Oosterend mocht als tweede opstellen. Dit veulen heeft veel ras uitstraling en heeft een gedragen draf.
Suus RB (v: Jurre 495) van D. Tersmette uit Formerum kwam op de derde plaats. Dit veulen heeft een edel hoofd en een goed gebruik van het achterbeen.
Twee merries werden aangeboden voor opname in het stamboek. De beide merries werden opgenomen in het stamboek met een derde premie.
Ook de oudere merrie welke werd aangeboden voor graadverhoging kreeg een derde premie.
Er was een eerste premie voor de stermerrie Tiarda fan Horp (v: Epke 474) van J.P. mensink uit Zweeloo. Dit hoogbenige, langelijnde paard heeft een sterke bovenlijn en toonde een goede stap en draf. In januari heeft ze een zeer goede IBOP-test gelopen. Deze cijfers werden meegenomen bij de keuring aan de hand waarmee Tiarda een uitnodiging kreeg voor de Centrale Keuring.
De ruin Waender fan Syneada (v: Thorben 466) van A. Stilma uit Midsland kreeg een tweede premie en werd ster verklaard. Deze massale ruin heeft een mooie verticale hals, de stap is voldoende en de draf is zeer krachtig.
De bijschrijving, de modelmerrie, Ingrid van de Egberdinahoeve (v: Pier) van A. Bakker-v/d Goot uit Midsland liet zich heel best zien.
Deze merrie straalde veel duurzaamheid uit,’ zegt Sabien Zwaga, ’een grootramige merrie die actief stapte en in draf een krachtig achterbeen liet zien dat ze goed onder het lichaam plaatste.’ Ingrid kon haar sterke optreden ronde na ronde volhouden waardoor ze aanspraak kon maken op het dagkampioenschap.
Na het Terschellinger volkslied voor de kampioen en de reserve kampioen kwamen vier Friese paarden voor de showwagen in de ring. De dames wonnen van de heren.
Het oranje lint was er voor Renate Pootjes met Wikje van de Aasterkooi (v: Teeuwis), deze merrie heeft een mooi front en een best gebruik van het achterbeen. Tweede werd geplaatst Margriet Griffioen met Falco fan Wettersicht (v: Tonjes). Ook dit paard heeft een mooi front en een goede gedragen draf. Als derde mocht opstellen Daan Pootjes met Thijsje van de Aasterkooi (v: Teeuwis), vierde werd Gert van Dijkhuizen met de volle broer van dekhengst Tymen 504: Ymte fan Wettersicht (v: Tsjalle)
Onder deze keuring was er af en toe een bui, maar dit mocht de pret niet drukken. Het publiek genoot van de zwarte parels in de baan en de resultaten waren goed te noemen.

De zadelrubriek werd gewonnen door N. den Hollander, zij reed de dagkampioen zeer constant. Deze Modelmerrie Ingrid van de Egberdinahoeve (v: Pier 448) liet drie correcte gangen zien. Een rood lint was er voor Cathariena K. (v: Folkert 353) gereden door Rianne Kruis, een chique verschijning met drie goede gangen. Als derde mocht Pelle van stal Terpstra (v: Pieter A.), gereden door A. Atsma opstellen. Een jeugdige combinatie met veel toekomstperspectief.


Na de lunch kwamen de Groninger veulens en paarden in de baan. Ze werden gekeurd door de heer Pleijter en mevrouw Sj. Hakvoort-Weerstand.
Als eerste kwam er een heel mooi merrieveulen in de baan. Dit chique veulen beschikt over het gewenste Groninger type en draafde zeer lichtvoetig, ze kreeg een eerste premie. Deze Rosinante, gefokt en in eigendom van C.W. Schaap uit Baaiduinen is een dochter van de eigen hengst Elius. De moeder van Rosinante is Meiroos (v: Eboniet). Meiroos en de familie Schaap werden door de vereniging in het denkbeeldige zonnetje gezet, de regen viel met bakken uit de hemel. Meiroos is preferent geworden op haar nakomelingen en dit is zeker een felicitatie waard. Het veulen, Rosinante, werd de kampioen van de dag.
Er kwamen vijf hengstveulens in de baan, allen goed voor een oranje lint. De beste was de zoon van de goedgekeurde hengst van huifkarbedrijf Terpstra, Epke. Deze zoon van Epke genaamd Elton John van stal Terpstra van R. Terpstra uit Hoorn is best ontwikkeld en toonde een zeer ruime en gedragen draf. De andere zoon van Epke, Elliot van stal Terpstra van de de heer Roza uit Raamsdonk kwam op de tweede plaats te staan. Dit veulen staat goed in het Groninger type en toonde een ruime stap en een gedragen draf. Als derde mocht opstellen Ecuador (v: Eckstein's Eminenz) van J.R. Hoeve uit Hoorn.
Twee merries werden er aangeboden voor opname. Deze merries werden beide in het stamboek opgenomen met een eerste premie. Ze kregen genoeg punten om op de nationale keuring te mogen verschijnen om ster te worden. De beste was de drie jarige vosmerrie Nova (v: Meindert) van R. Terpstra uit Hoorn. Deze moderne, grote merrie kan best stappen en goed draven. Helaas lieten de paarden en veulens hun goede stap en draf minder goed zien door de vele regen. Ook Izara (v: Elgar) mag afreizen naar de nationale fokdag in Tolbert van het Groninger Paard. Deze merrie is gefokt en in eigendom van C.W. Schaap uit Baaiduinen. Deze merrie staat goed in het Groninger type en stapt en draaft goed.
Zo kwam er een einde aan een mooie fokdag, welke we gelukkig weer mochten organiseren maar helaas viel het weer wel wat tegen en maakten de flinke buien de paarden en veulens in de middag, er niet beter op! 

(foto: Johanna Faber)