HK 2022

 

Geslaagde en veelbelovende

Groninger Paard Hengstenkeuring 2022

Afgelopen zaterdag 19 februari vond de 40ste hengstenkeuring van het Groninger Paard plaats in Tolbert. Het was een succesvolle dag voor het stamboek, met twaalf aanwezige hengsten uit verschillende rubrieken en maar liefst vier nieuw gekeurde hengsten, die allen zijn aangewezen voor veterinair onderzoek. De hengsten werden gekeurd door: Bernard Pleyter, Marije Bloemendaal en Arie de Jong.

Recent goedgekeurde hengsten

De reeds goedgekeurde hengsten Rio  (v. Rieu, m.v. Eros) van M.H. de Harder en Maximus van Vredenheim (v. Macho Polo, m.v. Test)  van comb. W.A. Brinkman & H.T.E. Bruins lieten zich ook beide mooi zien, waarbij Rio zich in beweging met een mooie houding en een goede balans toonde en Maximus mooi uitgegroeid en in een mooie keuringsconditie werd getoond.

Goedgekeurde stamboekhengsten

Bij de goedgekeurde stamboekhengsten kwamen Epke van stal Terpstra (v. Elgar, m.v. Bascal) van R.Terpstra uit Hoorn Terschelling, Boudewijn (v. Borre, m.v. Hanno) van G.A. Smit en Elgar (v. Eros, m.v. Landos af Hvarre) van H.F.Cnossen aan bod. Allen in goede conditie en nog steeds beschikkend over goede en correcte bewegingen. Met trots zijn dan ook de deklicenties afgegeven voor het komende jaar. Door omstandigheden was stamboekhengst Meindert (v. Meinhold, m.v. Gerlinus) afwezig.

Verwante stamboeken

Ook hengsten van verwante stamboeken waren welkom op de Hengstenkeuring. In deze rubriek werden de hengsten Lauriner Angeldhengst (v. Laurin, m.v. Erlwein) van H.F. Cnossen, Oscar (v. Orbaldo II, m.v. Gerlinus) van M.M.E. v.d. Burg en Leffe (v. Lenard, m.v. Onno) van J.Zwarteveen getoond.

De hengst Leffe is een mooie royale zwarte hengst met een beste stap en draf. Deze hengst is gefokt door de familie Remi en Marjan Hoeve uit Hoorn Terschelling. Ze fokten Leffe uit hun Model, Preferente en Elite merrie Leda (v: Onno S.) en de Duitse hengst Lenard (v: Ludwig). De hengst Leffe is nu in eigendom van de heer Zwarteveen uit Niekerk en staat daar ook ter dekking. De hengst Leffe is goedgekeurd bij het I.H.W. stamboek, welke verwant is aan het Groninger Paard.

Dagkampioen

De hengsten Epke en Maximus waren beide geselecteerd voor de titel dagkampioen. De hengst Epke van stal Terpstra werd door de jury aangewezen als dagkampioen. Nienke en Rients fokten Epke uit de modelmerrie Nemo (v: Bascal) en de premiehengst Elgar (v: Eros).

Epke staat goed in het gewenste Groninger type, is harmonieus gebouwd en liet een krachtige stap en draf zien.

Met linten, bloemen en de felicitaties voor de eigenares werd de kampioen feestelijk gehuldigd.

(foto: Claudia Dermois)