Fokdag het Groninger Paard en KFPS

Op maandag 8 augustus organiseerde paardenhoudersvereniging et Hossefolk een fokdag voor Groninger en Friese paarden in Hoorn.
Het werd een zonovergoten dag met mooie veulens, paarden en een prachtig showprogramma.
Als eerste waren de Groninger paarden aan de beurt, deze werden gekeurd door de dames Bloemendal en Hakvoort.
Het merrieveulen Eling (Epke * Bascal) van Margreet de Bruin-Kuipers uit Hoorn kreeg een eerste premie en werd als eerste geplaatst. Zij staan goed in het gewenste type en stapt en draaft goed. Het merrieveulen Charly van stal Terpstra (Epke * Droomwals) van Rients Terpstra uit Hoorn kreeg eveneens een eerste premie. Deze royale zwarte merrie is goed gebouwd, kan goed stappen en best draven. Het hengstveulen L. Pullaway (Lauriner * Elgar) van Cees Schaap uit Baaiduinen kreeg een oranjelint. Dit beste veulen staat goed in het Groninger type en liet zich heel goed zien aan de jury. De stamboekmerrie Izara (Elgar * Alderik) van Cees Schaap mag naar de Centrale keuring om ster te worden. Ze heeft een beste stap  en een soepele draf.
De strijd om het kampioenschap werd uitgevochten tussen de twee veulens welke op kop werden geplaatst. De beste was L. Pullaway (Lauriner * Elgar), hij kreeg de kampioenssjerp. De reserve kampioen werd het merrieveulen Eling (Epke * Bascal).
Na de Groninger paarden kwamen de Friese paarden in de baan. Zeven hengstveulens lieten zich zien aan de jury, ze kregen allen een premie. De beste was Tjallin S fon de Sonpole (Yme 507 * Norbert 444) van Lammert de Boer uit Oosterend. Dit beste veulen heeft een fraaie hals, is goed ontwikkeld, lang gelijnd en heeft een hele beste stap en veel kwaliteit in de draf. Een welverdiende eerste premie! De tweede eerste premie was er voor Thijs van et Hosseplak (Menne 496 * Uldrik 457) van Aryanne Bakker - v.d. Goot uit Midsland. Deze jonge nakomeling van Menne heeft veel rasuitstraling, is sierlijk en heeft een opwaartse draf. Vier veulens kregen een tweede premie en één veulen kreeg een derde premie. Bij de merrieveulens was er een eerste premie voor het andere veulen van Lammert de Boer uit Oosterend, Tjoltsje fon de Sonpole (Markus 491 * Sape 381). Het nog jonge veulen is sterk gebouwd, heeft veel ras uitstraling en draaft volgens het boekje.De andere veulens kregen een tweede premie (twee veulens) en een derde premie (één veulen). Beide aangeboden 3-jarige merries voor opname werden opgenomen in het stamboek. De beste was Jitske van de Irene Hoeve (Alwin 469 * Maurits 437) van Yvonne Lamain uit Midsland. Deze lang gelijnde moderne merrie beschikt over goed beenwerk, een mooie halsvorm en heeft een gedragen draf. Ze werd beloond met een rood lint en werd dus ster verklaard. Ze werd de reserve-kampioen van de dag. De andere merrie Jitske van de Noeste Hoeve (Rommert * Doaitsen) van Pieter Okkema uit Witmarsum kreeg een derde premie.
De keuring werd onderbroken door een schitterende show van twee Friese paarden voor de Friese sjees. Gert van Dijkhuizen en Margriet Griffioen uit Follega reden een prachtige show, welke vakkundig aan elkaar gepraat werd door de inspecteur van het KFPS Sabien Zwaga. Het veeltallig  aanwezige publiek genoot van deze prachtige aanspanningen.
Een eerste premie en een uitnodiging voor de Centrale keuring was er voor de 8-jarige stermerrie Tilbina van 't Goor (Alwin 469 * Olgert 445) van Peter Terpstra en Janine Venema uit Midsland. Deze sterke merrie heeft een jeugdige uitstraling, is ras typisch en waardeert zich enorm op in de draf. Deze is gedragen met een zeer goed gebruik van het achterbeen. Ze werd de kampioen van de dag.
Onder het zadel kwamen zes paarden in de baan. Ze lieten de drie basisgangen zien, te weten, de stap, de draf en de galop. Op kop werd geplaatst Ingmar fan Bloemhof (Markus) gereden door Pietie van der Berg. Het rode lint was voor Britt Muis met Foppe fan HMV (Markus). Beide paarden zijn van Christian Prell. Renate Pootjes reed Tamme van Hee (Jasper) naar een nette derde plaats.
Als laatste kwamen zes Friese paarden voor de concourswagen in de baan. Bij het tuigen gaat het om een mooi front, een goed gebruik van het achterbeen en een mooi zweefmoment. Margriet Griffioen mocht na het overrijden als eerste  opstellen met Markus fan Wettersicht (Mewes). Haar partner, Gert van Dijkhuizen, werd als tweede binnengeroepen met Dean fan Wettersicht (Jouwe), deze hengst heeft iets minder zweefmoment dan de nummer 1. Een mooi zweefmoment maar minder front heeft de merrie Neenke van de Aasterkooi (Maurus), gereden door Renate Pootjes.
Zo kwam er een einde aan een prachtige paardendag, met veel publiek en heerlijk keuringsweer.
(foto: Johanna Faber)